Hva skal til for å lykkes i vannsklie?

Ny løyperekord og seier i landskamp i vannsklie. Tyskerne ble for sterke for Norge i Sørlandsbadet. Men hva er hemmeligheten for å bli god til å kjøre vannsklie?

Av Thomas Grønvold

 

Fredag 6. april 2018 var første gang det ble arrangert landskamp i vannsklie i Sørlandsbadet. Tidligere i år knivet disse to nasjonene om å vinne medaljestatestikken i Vinter-OL 2018 i Sør-Korea. Nå skulle det også deles ut nye medaljer. Denne gangen hadde vi flyttet oss fra Pyeongchang til Lyngdal.

– Egen innsats var nok noe av det dårligste jeg har sett, og spesielt kjedelig når det er lagkonkurranse. Det er noe annet hvis det kun er meg det går utover, men ekstra kjipt når det går utover lagkameratene, forteller Marcus Foss fra Lyngdal og deltaker for 1. laget til Norge.

Hver nasjon stilte med 3 lag. Tyskerne tok både første- og andreplassen. Glenn Alden seks år gamle rekord på 6:42 på den 60 meter lange sklien stod for fall på. Alden gjorde forøvrig comeback for Norges 2. lag etter flere års pause. Norges 2. lag tok tredjeplassen.

 

6:34

Patrick Hanke fra Tyskland så ut til å trives godt i Lyngdal og Sørlandsbadet. Han hadde konkurransen raskeste tid: 6:34 sekunder er den nye rekord. Etter endt konkurranse kjørte også Patrick inn til tiden 6:20. Men hva skal til for å kjøre raskest mulig? Patrick lister opp:

  • Eksplosiv start (husk å tørk håndtakene med håndkle før du kaster deg ut i sklia)
  • La kroppen skli på tre punkter. Begge skuldrene og den ene hælen.
  • Resten av kroppen skal ikke være i kontakt med sklia

– Jeg er veldig fornøyd med tida og resultatet. Det er god, vennskapelig stemning mellom lagene. Det er et annerledes materiale i sklia enn hva vi har i Tyskland, så det var nytt, forteller Patrick etter konkurransen.

 

Deltok i mesterskap i Tyskland

I fjor deltok nordmennene i konkurranse i Tyskland. Marcus Foss forklarer forskjellen mellom de to landene:

– I Tyskland var sklien mye lengre, over dobbelt så lang som i Sørlandsbadet, noe som igjen er mye mer utfordrende fordi du må memorere sklia i hodet og kunne den utenatt, forteller Marcus.

For å lykkes i vannsklie mener Marcus du bør ha: God kroppskontroll og teknikk, ekstra muskelstyrke og noen ekstra kilo på kroppen.

– Men samtidig er det ikke et must med ekstra muskler og kilo. Det er individuelt og det viktigste er å være smart å løse utfordringene i svingene på best mulig måte, sier Foss.

 

– Lang kultur og mer seriøse

Etter endt landskamp skulle tyskerne på sightseeing, trene i vannsklien i Aquarama i Kristiansand og slappe av.

– Det er andre gangen jeg er i Norge. Så det blir fint å få sett litt mer. Jeg liker veldig godt hvordan denne konkurransen ble arrangert, og det ble selvfølgelig ble det et bra resultat for oss, sier Sven Schubert som skled for Tysklands 1. lag.

Det var ingen overraskelse at tyskerne skulle dominerte konkurransen, ifølge Marcus Foss. Vannsklie har man holdt på med i flere tiår i Tyskland. Seriøsiteten er hakke mer hos landet lenger sør i Europa.

– Resultatmessig så gikk det stort sett som forventet. Tyskerne er et hakk bedre enn oss nordmenn, men de er også 10 hakk mer seriøse og, avslutter Foss.